tallenes iboende faenskap

Begynt på jobb igjen, derav plutselig opphold i blogging. Dvs herved tilbake til slik jeg vanligvis blogger :-) I mangel av noe nytt å vise dere (det varer forøvrig ikke lenge, en laaangtrukken sak er på gang...) har jeg tenkt å underholde dere med nok en av mine utilstrekkeligheter: Tall. Grunnet endret sivilstand har man nå plutselig ansvar for sitt eget regnskap. Tidligere har man vært meget bortskjemt på dette området, og knapt nok behøvd å forholde seg til et eneste komma.

Først litt bakgrunnshistorie: Hele mitt liv har jeg hatt problemer med matte. Jeg klarte meg greit på barneskolen, på ungdomsskolen begynte jeg å hangle, og på videregående var det brått slutt, og man strøk med glans allerede første år, og måtte gå til det ydmykende skritt å få privatlærer for i det hele tatt å komme seg videre i livet. Videre i livet ville på det tidspunktet si veien mot å bli veterinær, men ingen privatlærer i verden kunne hjelpe meg gjennom det obligatoriske mattekurse77777777777777777777777777777777  sorry, pus på tastaturet, man måtte ha først.

Dette, i tillegg til småting som at jeg aldri har kunnet huske mer enn ett tall etter hverandre, gjorde at jeg diagnostiserte meg selv med dyskalkuli, altså tallversjonen av dysleksi. Dyskalkulien har jeg så båret foran meg som en fane resten av livet: Sorry, jeg kan ikke gjøre regnskap/legge sammen to og to/spille yatzi, jeg har dyskalkuli ser du. Så kom jeg på Hernes Institutt med ryggen min for snart to år siden, og en av de ansatte der var tilfeldigvis kvalifisert til å teste for - akkurat: dyskalkuli. Hurra! Endelig skulle jeg få det skriftlig!. Dere skjønner sikkert hvor dette bærer: Jeg har ikke dyskalkuli, jeg er bare skikkelig dårlig i matte. Nedtur. 

Tilbake til nåtidens regnskap: For et år siden hadde ikke dette vært noe problem i det hele tatt, for det lille jeg omsatte for skulle jeg alltids klart (å få noen til) å taste inn i programmet. Men siste året har det jo, fillern tute, vært slik at det stadig kommer penger inn! Hva skal en stakkar gjøre? For all del, det går penger ut også, det henger gjerne sammen, så problemet er mest at det skjer ting hele tiden, og jeg skjønner ikke engang hva begrepene dette regnskapsprogramm-vesenet strør om seg med betyr. For eksempel:

Bokført. Hvilken bok? Ført av hvem? Hvor? 

Referanse. Deres og vår. Referanse til hva? For hvem? Hvorfor?

Fordring på kortinnløser. Tuller du med meg? Ford-hvafforno på kort-hvafforno?

Kreditnota.???

Kostnadsbærere: Hvilken kostnad? Hvem skal bære? Er det tungt? Kan man evt dra det?

Matcing. Matche hva? Hvem? Er det ikke andre programmer som tar seg av sånt? Match.com? 

Mva-melding. ???

Bokføringshendelse. Umulig å beskrive en hendelse når man ikke har funnet boken eller vet hvem som har skrevet den.

*

Før noen melder meg til skattevesen eller regnskapspoliti eller noe: Jeg er på saken. Jeg er så heldig at jeg har en bror som forstår endel mer enn meg, og hvis ikke vi finner ut av det så har jeg en bror til. 

Det skal bli orden i tallrekka, i mellomtiden: Dersom noen får en faktura hvor det står ting som: deres referanse er en ku og summen av delene er større enn summen av hver enkelt del, så ikke vær redd for å si i fra. Er du heldig får du kanskje rabatt :-)

#regnskap #regnskapsprogram #dyskalkuli #mattestinker #hernesinstitutt

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits